Ace Combat 5: The Unsung War

24 06 2010

Introduction. Game simulation jet yang cool dan addicting (in a way!). Addicting sebab ako bleh rase ako jadi pilot fighter jet. Yang best pasal game ni ialah die bukan gameview third person, game ni ialah first view person dimana player akan experience dalam kokpit jet tu sendiri (View bleh pilih, ako suka dalam kokpit, cam best!!). HUD ( Head up Display) almost real. Lain model jet, lain kokpit. Kalu nk cube bawak Sukhoi yang Malaysia beli pun buleh, tapi model sukhoi model lain le, seakan same. Malaysia beli Su-33 MKM, tapi yang ade dalam tu Su-30. Beza skit je pun.Anyway, berbalik kepada game tu, Ace Combat menyediakan jalan cerita yang boleh player rase berbaloi kalu nak main sampai habis. Jepun punye game memang jalan cite feeling skit kalu nk berbanding dgn developer western. Game ini direlease 2004, kire 6 tahun yang lalu dan masih relevant kalau dimainkan sekarang kerana gameplay yang smart dan graphic yang bagus serta relevan bagi ako le.

Kalu pilot betul,tgh 20K meter pastu nak terberak pulak, camne ek?...

Plot. Cerita die bermula dgn seorang mamat ni name ‘Blaze’ yg baru ditugaskan ke Osean Airforce (Negara fictional, tak wujud pun), bertempat di Pulau Pasir ( Sand Island). Blaze ni player yang main game ni. Asalnya Blaze ni rookie pilot. Blaze, Edge, Chooper dgn Bartlett satu team ditugaskan untuk misi penting pastu tah sebab ape si Bartlett ni kene tembak dgn musuh yang tak dikenali, so mamat ni MIA.Pastu nk jadikan cerita, musuh yang tak dikenali ni pun kacau negara lain, Yuktobania ( negara ni tak wujud, fictional). Jadi wujud la konflik Osea (negara player) dgn Yuktobania. Apa lagi nak berperang la gamaknya. Yuktobania jajah Osea. Osea lawan balik dgn jajah balik Yuktobania pastu dan-dan menang!. Skuadron Blaze dn rakan2 jadi triump card Osea. Tapi tentera osea rase pelik pulak sbb derang syak Bartlett (MIA) tu spy Yuktobania (sbb derang menang kot), derang disband skuardon player ( wardog skuardron). Yang orang atasan Osea tak tahu, yg buatkan derang terdisband ni sbbkan musuh ynag same tembak bartlett dulu. Rupenye derang dh dalam tentera osea tu sendiri. So derang kene dedahkan sape musuh ni sebenarnya. Nak serang balik musuh yang tak tahu ni, derang lari same2 dgn jet derang skali ke aircraft carrier yg dorman. Selidik punye selidik musuh yang tak tahu ni sebnarnya cebisan tentera negara Belka, yang kalah perang dulu.So, si Blaze dan rakan rakan kene hapuskan Belka ni je la.

Aiseh, igt nak bagi high beam, tertekan button missile la pulak,...

Gameplay. Analog stick memang sgt berguna kalau main game genre macam nih. Korang bleh setting same ada nk invert atau normal. Throttle pun pakai R2 so tak kacau kalu nk tekan missile. Objective main game ni senang je, halakan crosshair kat jet musuh, pastu tembak. Tapi jgn ingat tu senang, tapi kalu set ‘easy’ mode, memang senang sangat, peluru cannon pun infinate!!!, tembak konfem kene. Normal cam ok je la…balanced out between ammo dgn skill A.I punye jet. Lagi satu, korang kene pandai evade peluru missile (heat seeking missile). Pandai pandai le korang elak, pusing je analog stick tu, pusing 90 degree hard turn pun bleh (kalu nk diikutkan hard turn agak mustahil disebabkan faktor graviti menekan pilot dan jet). Ako main ni sambil makan MekD je,…..Ada banyak senjata dari bom ke SAM missile. Pilih yang berkenan mengikuit kesesuaian misi.

Kalaulah buleh buat camni kat Kereta. Nampak kete bawak cam sial je, tembak..

Graphic. Memang nice untuk arial kombat. Paling impressive time jet berlepas dari aircraft carrier. Bleh nampak ar staff yang jalan jalan, dn lari lari, siap kuar asap dr hidrolik lagi…tapi yang tak best nye, graphic untuk terrain. Kalu korang main game ni, cube terbang serendah mungkin, tak nampak sgt detailnye, developer buatkan blur je…

Verdict Sape sape ade cite2 atau berminat nk jadi fighter pilot bleh ar main game nih. Ako dulu igt nk jadi pilot, tapi tak lepas pasal overweight dgn rabun tahap tikus mondok, so tak tercapai impian ako…tapi game ni sekurang kurangnya buatkan ako bajet buleh bawak Sukhoi ar…

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: