Need For Speed Undercover

29 06 2010

Keluaran game ke-12 siri need for speed daripada Electronic Arts. Mungkin ade sesetengah korang pikir ape kaitan dgn keluaran gme ke 12, ke 13, ke 10, tak de kaitan dgn ako pun……camni, need for speed dh mencapai 12 kali episod dn episod ni adalah yang terakhir untuk PS2. leoas ni tak de untuk PS2 tapi platform lain ade lagi. Game ini lebey kurang same dgn game NFS Most Wanted+Carbon+Pro Street. Most wanted +carbon, sebab ade kejar mengejar dgn polis, pro street sbb ade super car. Motivasi untuk main gam ni bagi ako adalah untuk unloock kete super car terutama koenisegg ccx, pagani zaonda. Kalu version xbox360, ade bugati veron. Nak beli memang tak mampu, kalu keje seumur hidup pastu mati, hidup balik keje,.. pun tak masih tak mampu. So, memang ni menjadi motivasi terbesar bagi game ni. Walau bagaimanapun, game ni ade flaw yang ketara, dari segi grphic dan gameplay.

Plot. Game ni berkisar tentang undercover police (mata2 polis) yang keje die main kete dgn samseng samseng supaya beleh tangkap kepala samseng yang terlibat dgn sindikit (syndicate) jual barang tak baik.mata2 polis ni ade ketua operasi yg pantau aktiviti operasi, Leftenan Chase (Maggie Q). Sellidik punye selidik, dh nk dpat kepala samseng, pastu terkantoi!!, rupe rupenye yang kantoikan tu ialah Lt Chase sendri.So paham paham sajae lah cite die camne nnti. TU je la plot yang ako paham dr main game nih, tak sekompleks game dari jepun. Ako tak kesah pun jalan cite sebenarnya untuk game ni, sbb nak main kete je…so ako cite plot yang paling general skali.

Striking sungguh kaler kete nih..

gameplay gameplay adalah same dgn siri NFS wost wanted. Selain throttle dgn brake, ade speedbraker ( time warp movement) konon konon membolehkan player mengelak spike time kritikal. Speedbraker ni macam meng slow motion kan persekitaran tapi pada masa yang same mengekalkan time-space player. Mission dalam game ni ade 3-4 jenis je, 1. menang race, 2. lari dari polis, 3. kacau polis, 4. rammed kete orang 5. pegi point A ke point B dalam masa yg ditentukan. Mission tersebut adalah repeatable. Tak kisah, asal ako dpt unlock kete supercar….tu yang penting. Flaw nye pulak, bagi PS2 adalh ketara bile korang tgh sedap speeding, kete polis susah nk nampak ( glitch kot). macam invincible. huhuhuh. Kalu korang main supercar, mmg makan asap ar polis. Objective korang kalu kene kejar dgn polis, cuba evade kete polis tersebut sebelum polis panggil backup lagi hebat (kete peronda atau helicopter).

Barrier didepan menghalang kete dari tersasar jauh time cornering..

graphic. Graphic hampeh bagi PS2. ako rase derang buat game untuk PS2 macam malas2. Sebab mungkin konsentrate untuk platform lain. Tu la hasilnya. ako rase most wanted lagi lawa. kete A.I derang buat cacamerba, sebab kalu korang drive dekat dgn kete A.I, kete cam kotak….tayar pentagon bukan bulat. hehehhe…tapi jgn risau, kete hero memang derang buat yang terbaek punya.

Graphic yg hebat di xbox 360, PS3, tapi hampeh dalam PS2.

verdict. Kalu nk main, mainlah game NFS most wanted. lagi bagus dr undercover. Tapi kalu nk main, main je la, nanti buleh unlock supercar. serious, ako berhenti main game nih lepas ako unlock sume supercar…sebab tu je motivasi ako……….

Advertisements




Ace Combat 5: The Unsung War

24 06 2010

Introduction. Game simulation jet yang cool dan addicting (in a way!). Addicting sebab ako bleh rase ako jadi pilot fighter jet. Yang best pasal game ni ialah die bukan gameview third person, game ni ialah first view person dimana player akan experience dalam kokpit jet tu sendiri (View bleh pilih, ako suka dalam kokpit, cam best!!). HUD ( Head up Display) almost real. Lain model jet, lain kokpit. Kalu nk cube bawak Sukhoi yang Malaysia beli pun buleh, tapi model sukhoi model lain le, seakan same. Malaysia beli Su-33 MKM, tapi yang ade dalam tu Su-30. Beza skit je pun.Anyway, berbalik kepada game tu, Ace Combat menyediakan jalan cerita yang boleh player rase berbaloi kalu nak main sampai habis. Jepun punye game memang jalan cite feeling skit kalu nk berbanding dgn developer western. Game ini direlease 2004, kire 6 tahun yang lalu dan masih relevant kalau dimainkan sekarang kerana gameplay yang smart dan graphic yang bagus serta relevan bagi ako le.

Kalu pilot betul,tgh 20K meter pastu nak terberak pulak, camne ek?...

Plot. Cerita die bermula dgn seorang mamat ni name ‘Blaze’ yg baru ditugaskan ke Osean Airforce (Negara fictional, tak wujud pun), bertempat di Pulau Pasir ( Sand Island). Blaze ni player yang main game ni. Asalnya Blaze ni rookie pilot. Blaze, Edge, Chooper dgn Bartlett satu team ditugaskan untuk misi penting pastu tah sebab ape si Bartlett ni kene tembak dgn musuh yang tak dikenali, so mamat ni MIA.Pastu nk jadikan cerita, musuh yang tak dikenali ni pun kacau negara lain, Yuktobania ( negara ni tak wujud, fictional). Jadi wujud la konflik Osea (negara player) dgn Yuktobania. Apa lagi nak berperang la gamaknya. Yuktobania jajah Osea. Osea lawan balik dgn jajah balik Yuktobania pastu dan-dan menang!. Skuadron Blaze dn rakan2 jadi triump card Osea. Tapi tentera osea rase pelik pulak sbb derang syak Bartlett (MIA) tu spy Yuktobania (sbb derang menang kot), derang disband skuardon player ( wardog skuardron). Yang orang atasan Osea tak tahu, yg buatkan derang terdisband ni sbbkan musuh ynag same tembak bartlett dulu. Rupenye derang dh dalam tentera osea tu sendiri. So derang kene dedahkan sape musuh ni sebenarnya. Nak serang balik musuh yang tak tahu ni, derang lari same2 dgn jet derang skali ke aircraft carrier yg dorman. Selidik punye selidik musuh yang tak tahu ni sebnarnya cebisan tentera negara Belka, yang kalah perang dulu.So, si Blaze dan rakan rakan kene hapuskan Belka ni je la.

Aiseh, igt nak bagi high beam, tertekan button missile la pulak,...

Gameplay. Analog stick memang sgt berguna kalau main game genre macam nih. Korang bleh setting same ada nk invert atau normal. Throttle pun pakai R2 so tak kacau kalu nk tekan missile. Objective main game ni senang je, halakan crosshair kat jet musuh, pastu tembak. Tapi jgn ingat tu senang, tapi kalu set ‘easy’ mode, memang senang sangat, peluru cannon pun infinate!!!, tembak konfem kene. Normal cam ok je la…balanced out between ammo dgn skill A.I punye jet. Lagi satu, korang kene pandai evade peluru missile (heat seeking missile). Pandai pandai le korang elak, pusing je analog stick tu, pusing 90 degree hard turn pun bleh (kalu nk diikutkan hard turn agak mustahil disebabkan faktor graviti menekan pilot dan jet). Ako main ni sambil makan MekD je,…..Ada banyak senjata dari bom ke SAM missile. Pilih yang berkenan mengikuit kesesuaian misi.

Kalaulah buleh buat camni kat Kereta. Nampak kete bawak cam sial je, tembak..

Graphic. Memang nice untuk arial kombat. Paling impressive time jet berlepas dari aircraft carrier. Bleh nampak ar staff yang jalan jalan, dn lari lari, siap kuar asap dr hidrolik lagi…tapi yang tak best nye, graphic untuk terrain. Kalu korang main game ni, cube terbang serendah mungkin, tak nampak sgt detailnye, developer buatkan blur je…

Verdict Sape sape ade cite2 atau berminat nk jadi fighter pilot bleh ar main game nih. Ako dulu igt nk jadi pilot, tapi tak lepas pasal overweight dgn rabun tahap tikus mondok, so tak tercapai impian ako…tapi game ni sekurang kurangnya buatkan ako bajet buleh bawak Sukhoi ar…





God of War

24 06 2010

Game paling best yang pernah ako main untuk platform PS2. Game nih dah lame dikeluarkan, 5 tahun lalu, 2005. walaubagaimane pun, game ni masih diiktiraf game terbaik PS2, bukan ako sorang je cakap camtu, website review lain pun cakap camtu. God of War dianggap sebagai ‘the brightest light before the its fades’ untuk PS2. Kire macam cahaya terakhir sebelum zaman PS2 habis. Kalau korang minat nak main ‘hack and slash’ dan spam button ‘x’ banyak kali, game ni memang sesuai. Ako amik masa lebih kurang average 25 jam nak habiskan secara sekali harung, pastu ulang balik nak cari ‘bonus item’.

Spoiler Alert. Overall,game ni start pada karektor Kretos, general otai yunani (greek) yang jual jiwa die kat dewa Ares ( dewa perang greek) ketika die dah nak mati sebab sikit lagi nak kene libas dengan kapak ketua barbarian time perang. Ares OK je tapi syaratnya Kretos kene taat kat Ares. Kretos kene buat ape yang Ares suruh termasuk bunuh orang. Dalam bunuh2 orang, Kretos terbunuh anak dgn bini die. Apalagi, Kretois mengamuk kat Ares. Nak dipendekkan cerita, Kretos kenelah bunuh Ares. Lepas abih bunuh Ares, Kretos dijadikan dewa perang yunani baru. Sebab tu la game ni tajuk die God of War sebab kretos jadi dewa.

Yeargh!!

Sape yang suruh ako bet kat France menang Worldcup aritu?Meh sini!!!!

Gameplay. Seperti mane ako jelaskan tadi, ‘Hack and slash’. Character development disediakan, player buleh meng upgrade kan kretos mengikut kesesuaian teknik spam masing masing. Diawal game, player akan diajar mengenai button mane yang perlu ditekan. Jadi usah risau kalau tak tahu main sebab anda akan tahu main dan akan jadi mahir sebab button akan ‘repeatable’. Awal game lagi player akan lawan dengan Hydra (gamba bawah ), bos peringkat pertama. Time tu buleh di praktik kemahiran spam button anda.

Bewok

Menate bewok besa sungguh !!!!,

Graphic. Graphic super nice kalu ikut PS2 standard. Memang detail, dari movement api hingga game mob, graphic tidak menghampakan. Darah darah memang terkeluar setiap kali korang bunuh ‘mob’. Kepala medusa boleh dicabut dan isi perut promethoues ( character yang kene sekse oleh zeus) pun boleh nampak. Overal, banyk darah dan adult theme sebab ade flashing graphic ( nampak tetek ) serta gore. So, kalu korang main game nih, make sure, mak korang, bapak korang, tak de kat belakang. Takut kene sound, sebab ako dh kene sound. Jadi untuk mengelakkan perkara tersebut, mainlah game ni time takde orang nk tengok TV.

Sape yg memandai suruh ako bet France masuk final? hambik ko!!!!!

Verdict. Puashati main game nih. Tak rugi beli samda original atau malaysian original. Tapi game ni adult theme dan ade unsur2 dewa dewi ( mitos greek). So, jangan amik serious dah le pasal game nih. Main je!!